Tar det för lång tid? Stäng laddningsskärmen.

Bilden är en visualisering av lägenhet 302. Slutresultatet kan komma att förändras.

Bilden är en visualisering av lägenhet 307. Slutresultatet kan komma att förändras.

Bilden är en visualisering av lägenhet 601. Slutresultatet kan komma att förändras.

Bilden är en visualisering av lägenhet 506. Slutresultatet kan komma att förändras.

Bilden är en visualisering av lägenhet 601. Slutresultatet kan komma att förändras.

Bilden är en visualisering av lägenhet 603. Slutresultatet kan komma att förändras.

Bilden är en visualisering av lägenhet 608. Slutresultatet kan komma att förändras.

Lägenheter som inte liknar varandra i ett hus som inte liknar något annat

Skofabriken blir en byggnad som kommer att smälta samman klassisk industrikänsla med det senaste inom modernt boende. Kontrasten mellan nytt och gammalt kommer att vara tydlig i materialvalen; glas och stål ställs mot gammalt tegel, putsade väggar, pelare, Bremerbjälklag och mycket ljusinsläpp genom stora fönster i de bevarade öppningarna förstärker känslan av att bo i en unik byggnad.

Det säger Kristian Lindgren, VD och arkitekt på arkitektfirman Klark Zenit som har ritat ombyggnaden av Skofabriken från företagslokaler till 56 lägenheter. Här finns boende i storlekar från generösa 1,5-or på ca 38 m2 till entréplanets spatiösa fyrarummare på ca 140 m2 eller etagevåningarna och lägenheterna med terrasser högst upp i huset.

Unika lägenheter med gemensam känsla

Eftersom huset är byggt som industrilokal 1907 blir varje lägenhet unik i sin utformning. Men det finns också många gemensamma nämnare. Många av lägenheterna kommer att ha terrass, balkong eller djupa fönster med plats att sitta i. Alla lägenheter i den äldre delen har dessutom ca tre meter högt i tak (ca 2,7 – 2,8 meter i de nya lägenheterna) och de flesta kommer att innehålla minst någon bevarad detalj från den gamla fabriksbyggnaden.

– Den moderna utrustningen i kvalitativa material präglar också varje lägenhet och som komplement behålls genomgående historiska interiöra detaljer som till exempel djupa fönsternischer, gjutjärnspelare eller andra gamla fabriksdetaljer som Bremerbjälklagen i innertaken, berättar Kristian Lindgren.

Uppdaterad industrikänsla

Den ursprungliga industrikänslan präglar många av lägenheterna i originalbyggnaden, både genom gamla och nya inslag som stålpelare, smidesdetaljer, invändiga glaspartier med infattningar av metall eller trä och en generell känsla av luftighet och exklusiv enkelhet som är gemensam för samtliga lägenheter.

Orangeriet blir trivsam mötesplats

Den stora glasutbyggnaden skapar husets gemensamma orangeri på markplan som med upp till 4,5 meters takhöjd blir en luftig och inbjudande träffpunkt för de boende. Utbyggnaden binder ihop de bägge entréerna och gör att vissa lägenheter till hälften hamnar i den gamla byggnaden och får en del av den numera vitputsade ytterväggen som attraktiv interiör i lägenheten.

Miljötänkandet tar sig uttryck i hållbara materialval samt låg energi- och resursförbrukning tack vare FTX-ventilation med återvinning av värmen. Via en ramp på utsidan nås ett cykelgarage med cykelverkstad i källaren.